#4 | 28 juli - 14 augustus | do t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur

Joop Vos

Deze 4e en laatste expositie van Noord Nu laat werk zien van Indra Moonen en Joop Vos. Indra Moonen komt uit Gronsveld (Zuid-Limburg) en is fotografe met een voorkeur voor zwart-wit fotografie en oude foto- en druktechnieken.

Joop Vos is mede-organisator van Noord Nu en schildert abstracte landschappen. De laatste jaren met olieverf en daarvoor met eigeeltempera.

Alla Prima

De recente, kleurrijke doeken van Joop Vos worden met olieverf geschilderd. Olieverf biedt de mogelijkheid om nat in nat (alla prima) te schilderen. Een techniek waarbij het toeval een grote rol speelt. Want niet alles is van tevoren te bepalen. Joop Vos streeft dat ook niet na. Hij speelt liever met de mogelijkheden en onmogelijkheden, dan dat hij alles wil controleren. Maar met de jaren wordt wel ervaring opgebouwd en neemt het vertrouwen in een goede afloop toe. En met meer vertrouwen durf je meer risico te nemen. Dat geeft het schilderproces een zekere spanning wat een voorwaarde is om een schilderij naar een hoger plan te tillen en voor zichzelf te laten spreken.

De doeken van Joop Vos zijn grotendeels op de natuur geënt. Niet in absolute zin, maar ook weer niet helemaal onleesbaar. Soms is er zelfs een hoge horizon te ontwaren of iets wat lijkt op een naar de kim lopend bospad. Het biedt de schilder hulp om niet te verzanden in maniërisme of decoratie. En het geeft de toeschouwer wat houvast om het abstracte landschap ook daadwerkelijk te betreden. Je hebt er, net als de maker, wel tijd en een avontuurlijke inslag voor nodig.

Een schilderij van Joop Vos
z.t. | 2022 | olieverf op linnen | 40 x 30 cm

www.joopvos.nl
www.instagram.com

Indra Moonen

Is woonachtig te Gronsveld (NL) waar ze bovendien haar doka en studio heeft. Ze is haar fotografische loopbaan begonnen met een studie aan het Syntra te Hasselt en na de kunstacademie te hebben gedaan, ook te Hasselt, is ze voor zichzelf begonnen.

In haar vrije werk maakt ze voornamelijk landschappen als een vlucht uit de echte wereld. Ze werkt o.a. met oude foto- en druktechnieken om de melancholische sfeer die ze opzoekt te accentueren. Daarnaast omarmt ze de traagheid van het werken met dergelijke procedés omdat de beleving van het maken zelf zoveel intenser wordt, in tegenstelling tot de vluchtige wereld waaraan ze probeert te ontsnappen.

Zwartwit foto van de bossen rondom de Somme
foto: Indra Moonen

www.contrastique.com
www.instagram.com