Info

Het initiatief

Noord Nu is een samenwerking van 4 kunstenaars: Maria Berkhout, Tienke Zijlstra, Martin de Jong en Joop Vos. Zij wonen en/of werken in Drenthe.

Tienke Zijlstra en Martin de Jong hebben hun atelier in de oude tuinbouwschool in Frederiksoord. Maria Berkhout en Joop Vos zijn betrokken bij de ontwikkelingen in en om de tuinbouwschool.

In 3 maanden tijd zullen er 4 exposities georganiseerd worden, met in totaal 23 kunstenaars uit heel Nederland. Vanaf 26 mei (Hemelvaartsdag) tot en met 14 augustus 2022 staat Frederiksoord naast Unesco-werelderfgoed ook in het teken van hedendaagse kunst.

Voorkant flyer Noord Nu

Ongewoon in Drenthe

Ondanks dat er steeds meer professionele kunstenaars in Drenthe wonen en werken, zijn er zeer weinig locaties voor kunstenaars beschikbaar waar gewerkt en geëxposeerd kan worden.

Maar zo langzamerhand komt daar verandering in. De provincie ondersteunt sinds een aantal jaren een flink aantal nieuwe, culturele projecten waarvan Into Nature wel de grootste en bekendste is. Ook Noord Nu krijgt enthousiaste ondersteuning van de provincie, de gemeente Westerveld en een aantal op en rond de tuinen opererende stichtingen: Stichting Weldadigoord en Stichting Tuinbouwschooltuin.

Vervallen school als spannende locatie

De waarde van het – vanaf 2005 in verval geraakte – schoolgebouw (uit 1884) wordt sinds enkele jaren herontdekt: de school is weer in gebruik genomen door kunstenaars en ondernemers.

Het karakter van het pand met al zijn verrassende en onverwachte ruimtes maakt het tot een uitzonderlijke locatie voor het maken van spannende tentoonstellingen.

De organisatie van Noord Nu is op ontdekkingstocht gegaan door het pand en zal verstopte, verstofte ruimtes onthullen en benutten. Tijdens een bezoek aan een expositie van Noord Nu zult u geconfronteerd worden met de schoonheid van verval maar ook met museale zalen waar u in alle rust de kunst kunt beleven.

De Bleekerzaal wordt aangepakt
foto: Don Sars

Hoe kom ik in Frederiksoord?

Met het openbaar vervoer trein je tot aan Steenwijk. Vanaf het station pak je de bus (lijn 19 of 20) en stap je uit op de Majoor van Swietenlaan in Frederiksoord.

Kom je met de auto dan parkeer je die op de parkeerplaats van museum de Proefkolonie. In nog geen 5 minuten loop je via de Majoor van Swietenlaan naar de ingang van de tuinen.

Achterkant flyer Noord Nu