#1 | 26 mei - 12 juni | do t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur

Tienke Zijlstra

Tienke Zijlstra maakt enorme tekeningen waarvan de grenzen bepaald worden door haar eigen, fysieke bereik. Tot ver over de randen bewerkt ze het papier met sponzen gedrenkt in inkt. Daarna begint het uitwerken, het verfijnen, indammen en benadrukken.

In haar recentste werk woekeren vleselijke vormen over het papier, schijnbaar ontembaar. Toch regisseert ze deze lijfelijke binnenwereld met de helende precisie van een chirurg, zonder dat deze aan vitaliteit inboet. Je voelt haar werk eerder dan je het begrijpt. Het confronteert je met je eigen lijf, met groeien en bloeden, met processen die dag en nacht doorgaan. Met de gruwelijke zekerheid dat dat alles van waarde kwetsbaar is. En beeldschoon.

Tekening van Tienke Zijlstra

www.tienkezijlstra.nl

Lea Adriaans

Lea Adriaans maakt tekeningen en tekeninstallaties waar ze inzoomt op de kleine wereld van de dingen die dichtbij zijn. In die wereld die bekend en vanzelfsprekend oogt, zoekt ze de verbeelding en verwondering. Ze wil iets zo persoonlijk en specifiek mogelijk maken en tegelijkertijd structuren en lijnen laten ontsporen. Het wordt een intieme wereld met een eigen logica. Als houvast of illusie van houvast in de wereld die groot en niet te bevatten is.

Intuïtief memory is een memory spel waarbij je geen identieke afbeeldingen, maar verwante afbeeldingen zoekt. Intuïtief memory is het kader waarin Lea deze avondbeelden heeft gemaakt. De tijd tussen dag en nacht, tussen het bewuste en het onbewuste, tussen het specifieke en dat wat niet uitgelegd wordt.

Tekening van Lea Adriaans
intuitief memory | 70 x 100 cm (2x) | 2022

www.leaadriaans.com

Iris Burghout

Iris is gefascineerd door sprekende details uit de natuur, die ze tekent naar de waarneming. De tekeningen worden speels gecombineerd in grote organische installaties. Groei, kracht, pijn, verbondenheid, lust, schaarste en overvloed, sterven (kortom ‘La condition de tout etre vivant’) zijn thema’s in het werk van Burghout.

Installatie van Iris Burghout

www.irisburghout.nl

Sarah Linde

Sarah is gefascineerd zoals wij mensen functioneren met ons denken, voelen, doen en handelen. Veel belevingen, gewaarwordingen, gedachtes en gevoelens omtrent de relatie tussen mens en dier, de relatie van de mens tot zichzelf en de mensen onderling zijn het onderliggende thema in haar tekeningen. In haar tekeningen maakt ze gebruik van houtskool, potlood, tekenpen en pastel op papier. Sarah maakt ook grafiek, zoals etsen, droge naald tekeningen, siligrafie prenten, lithografie en sporadisch een zeefdruk.

Tekening van Sarah Linde

www.sarahlinde.nl

René Heeres

René tekent en schildert naar de natuur. Niet letterlijk, het is een interpretatie, maar het moet thematisch wel kloppen. De Edda (Noordse mythologie), de Griekse mythologie en Darwin (on the origin of species) zijn vaak uitgangspunten. Elke dag is hij bezig om zijn vormenvocubalaire uit te breiden. Al zijn er dagen, dat hij de natuur er sterk van verdenkt, zich aan zijn vormentaal over te geven, zich aan zijn beeldtaal aan te passen. Wanneer ontstaat een (organische) vorm, wanneer gaat krijt over in iets tastbaars?

Tekening van René Heeres
on the origin of species V | oost-indische inkt en pastel op papier | 150 x 180 cm

www.reneheeres.nl

Rita Rutten

Rita werkt veel met houtskool, maakt tekeningen, animaties, collages en digitale tekeningen. Intentie en toeval dagen elkaar uit in haar werk. Zij onderzoekt, bouwt en combineert beelden. Het uitgangspunt is een observatie of een terugkerende gedachte. Zoals de beweging van het licht of boomtoppen die het eindige van het oneindige scheiden. Maar ook de eenvoud van een concreet object kan haar inspireren tot onderzoek en ontrafeling, waarbij het steeds gaat om keuzes wat betreft materiaal, vormelementen en compositie.

Tekening van Ria Rutten
roots | 2022 | houtskool | 32,5 x 91 cm

www.ritarutten.com
www.instagram.com

Michiel Knaven

Michiel werkt in zijn tekeningen aan een eigen tekentaal en onderzoekt dat in smalle langwerpige tekeningen. Het formaat van zijn de tekeningen zorgt voor een leesbeweging van de kijker. Zijn taal is abstract en niet gebaseerd op de waarneming van de buitenwereld, maar richt zich volledig op de binnenwereld en de tekenbeweging. Op deze manier werkt Michiel aan een eigen tekenhandschrift.

Naast de tekeningen bestaat zijn werk uit fotografie, collages en kunstenaarsboeken. Op zijn website is een uitgebreid overzicht van zijn werk te bekijken.

Tekening van Michiel Knaven
z.t. | 2022 | houtskool, conté, grafiet | 50 x 100cm

www.michaelmedia.org

Ursula Metzler

Haar belangstelling gaat in eerste instantie uit naar het tekenen. Zij presenteert haar speelse invallen in een heldere, spaarzame maar trefzekere beeldtaal, die veel te raden overlaat.

Tekening aan de wand van het atelier van Ursala Metzier
atelieropname | 2021

www.ursulametzler.nl

Ingrid Pasmans

Ingrid Pasmans maakt tekeningen, aquarelwerk, porselein en werken voor de openbare ruimte. Het observeren van de natuur, het beleven van tijd en geschiedenis zijn haar inspiratiebronnen. Het werk ademt een zekere gelaagdheid en breekbaarheid; het materiaalgebruik is vaak bewerkelijk en ambachtelijk.

Tekenen is de basis van alles wat zij doet en is de laatste jaren een steeds grotere rol gaan spelen in haar werk: van krassen in porselein, met waterverf tekenen, in ritme zetten en rubriceren tot het maken van metershoge aquarellen. Zij wisselt periodes in haar atelier af met educatiewerk, community-art en artist in residencies.

Een tekening van Ingrid Pasmans
z.t. | 2022 | aquarel, krijt en potlood | 100 x 70 cm

www.ipasmans.nl
www.instagram.com

Hils Robbé

Hils gumt, bedekt en laat veel zien met vloeibaar en/of vast houtskool op papier. Zichtbaar en onzichtbaar, herkenbaar of juist niet, gezond of ziek, de grens of erover.

Tekening van Hils Robbé
free fun packed | 70x100 | 2022

www.hils.nl

Esther Schlebos

Esther Schebos maakt schilderijen in olieverf en tekeningen in houtskool. Haar onderwerpen haalt ze voornamelijk uit de natuur waarbij ze bepaalde elementen uitvergroot, echter altijd herkenbaar. Haar werken laten een fascinatie zien voor een mystieke wereld waarin stenen, rotsformaties en bomen een grote rol spelen.

Een tekening van Esther Schlebos

www.estherschlebos.nl

Inge van der Storm

Inge is gefascineerd door de vernuftige technieken en vaardige handen van de handwerkster. Hoe mooi is het dat je van slechts één draad een groot geheel maken kan! Zij onderzoekt deze technieken – denk aan breien, haken, weven, knopen, vlechten – maar ook borduren. Wat ze vindt gebruikt ze dan voor haar composities: grote tekeningen met meestal soft pastels die ‘het handwerken’ een andere dimensie geven; je zou het een hommage kunnen noemen…

Tekening van Inge van der Storm

www.ingevanderstorm.nl